Prijava
office[@]olicom.co.rs

Papirna galanterija

Prvo pominjanje toaletnog papira datira iz 589 godine n.e. u Koreji. Od 875 do 1371 g. se proizvodi namirisani toaletni papir za potrebe carske porodice u Kini. U novijoj istoriji se toaletni papir spominje u 1718. godini. Novine, koje su počele da se štampaju 1700. g. , su bile široko rasprostranjene kao osnovno sredstvo za održavanje lične higijene. Ali prvi toaletni papir kakav mi danas poznajemo se pojavio 1857. Pakovan je  kao složivi toaletni papir, sa mirisom aloe i odštampanim imenom Džozefa Gajeti-ja. Godine 1871. Set Viler je patentirao toaletni papir u rolni koji je bio i perforiran.

Maramica se prvi put pominje kao posebno parče tkanine za brisanje nosa u Rimskom carstvu. Nema pominjanja maramica sve do XVI veka kada se pojavljuje tkanina koja je služila za pokrivanje glava ali i za brisanje ruku, lica i noseva. Kimberli-Klark kompanija je tražila materijal koji će zameniti pamuk i izumeli su Celulozni pamuk koji se koristi za vreme I sv. rata za proizvodnju hirurških maski i odeće koja se nosila prilikom hirurških operacija. Posle rata Kimberli-Klark je počela proizvodnju Koteksa, proizvoda koji je namenjen za žene za intimnu upotrebu. Godine 1924. su lansirali proizvod Kleenex koji je 1930-ih postali pravi hit, jer je u odličnoj marketinškoj kampanji reklamirana kao idealan način za borbu protiv širenja mikroba - "maramica koju možete baciti". I dan danas se u SAD umesto izraza papirna maramica koristi reč Kleenex.

Prva salveta je kuglica testa koju su Spartanci nazivali "apomagdalie" koja je sečena na male komade i korišćena je za brisanje ruku.U Rimskom carstvu su koristili dve veličine tkanina za stolom: jedna je korišćena kao podloga za zaštitu(" mapa") delove kauča na kojima se ostavljalo jelo a druga je korišćena za brisanje usta. Na izlasku sa gozbe svaki gost je u "mapi" dobijao najlepše delove jela. U srednjem veku se salveta koristila kao prekrivač za mesto gde će sedeti gosti i za delove stola na kojima se služila hrana. Salvete su evoluirale u tkaninu koju su kelneri nosili preko leve ruke do druge polovine XVII veka. Na francuskom dvoru je bontonom bio propisan način upotrebe salveta, kada se upotrebljavaju i kako se postavljaju u krilu. Na salvetama se štampao logo kuće, pravljene su od svile ,... Tek je u kasnom XIX veku počela proizvodnja papirnih salveta a početak masovne upotrebe papirnih salveta se vezuje za 50-e godine XX veka.

Proizvođač:
Izaberi proizvođača
Rezultati 1 - 6 od 6


Šifra proizvoda: SALVETEPD

Salvete Perfex dvoslojne 100/1 33x33cm

Salvete Perfex dvoslojne 100/1 33x33cm


Prodajna cena bez poreza: 350,00 RSD

Šifra proizvoda: TPPERFEXC3SL

Toaletni papir Cotton Perfex troslojni 8+2 gratis

Toaletni papir Cotton Perfex troslojni 8+2 gratis


Prodajna cena bez poreza: 650,00 RSD

Šifra proizvoda: TPPERFEXDL

Toaletni papir Perfex De luxe troslojni breskva 8+2 gratis

Toaletni papir Boni Perfex De luxe troslojni breskva 8+2 ...


Prodajna cena bez poreza: 490,00 RSD

Šifra proizvoda: 550042231

Toaletni papir troslojni 24/1

Toaletni papir troslojni 24/1


Prodajna cena bez poreza: 520,00 RSD

Šifra proizvoda: UBRUSPERFEX

Ubrus Perfex dvoslojni 2/1

Ubrus Perfex Boni dvoslojni 2/1


Prodajna cena bez poreza: 145,00 RSD

Šifra proizvoda: UBRUSPERFEXM

Ubrus Perfex Megadvoslojni 2/1

Ubrus Perfex Mega dvoslojni 2/1


Prodajna cena bez poreza: 320,00 RSDSajt je informativnog karaktera. Iako nastojimo da redovno ažuriramo sajt, postoji mogućnost različitih informacija od trenutno važećih. Molimo Vas da dostupnost artikala i cene proverite direktno, putem telefona ili elektronskom poštom.